Trying to remodel...

Topics relating to D-Day modeling/coding/skinning etc.

Moderator: Rab,d

User avatar
InFerNo
Developer
Developer
Posts: 4375
Joined: Mon Aug 25, 2003 11:07 am
Location: dday2
Contact:

Re: Trying to remodel...

Post by InFerNo »

Definately, I've got 1.2.4 :/
Image
User avatar
Rab,d
Developer
Developer
Posts: 3301
Joined: Tue Dec 21, 2004 5:20 pm
Location: Charlotte, NC USA
Contact:

Re: Trying to remodel...

Post by Rab,d »

I'm kinda pushin' mm3d. :)
it's free. It's made for .md2 and .md3 modeling.
More players have the chance to model, if it's free.
It's actively developed. New versions all the time. :)
Good guys makin' this tool. Open source, too.

Download Newest Developmental Version.
http://misfitcode.com/misfitmodel3d/
User avatar
InFerNo
Developer
Developer
Posts: 4375
Joined: Mon Aug 25, 2003 11:07 am
Location: dday2
Contact:

Re: Trying to remodel...

Post by InFerNo »

http://ddaynormandy.com/inferno/misfitanimate.avi

Have a look at this movie Rab,d, it's only 3Mb in size, I've just recorded it with CamStudio.
When I'm in animation mode I move the bones, obviously to animate the model, I have the second frame selected as you can see.
But I end up moving the bones like in editing mode. They move, but the model stays :/

Frustrating :\
Image
User avatar
Rab,d
Developer
Developer
Posts: 3301
Joined: Tue Dec 21, 2004 5:20 pm
Location: Charlotte, NC USA
Contact:

Re: Trying to remodel...

Post by Rab,d »

Have you assigned all the vertices to the bones?
Under "influences" Select all vertices then assign them to your first bone. You only need one bone joint to move 1 object, btw. I thought at first you need 2 to provide alignment...but it's not that way. One bone joint will work with a solid model...BUt, keep the second one for now..it can be assigned to the loading mechanism.
One of mm3d's nice features is you select with left click unselect with right click...so it's really easy to isolate and be specific with your selection of faces or vertices.
You can look at this .mm3d file to see how i have it set up.

http://files.filefront.com/knife+beta+1 ... einfo.html
User avatar
InFerNo
Developer
Developer
Posts: 4375
Joined: Mon Aug 25, 2003 11:07 am
Location: dday2
Contact:

Re: Trying to remodel...

Post by InFerNo »

I haven't thought about the asignment, though I've done it in MS3D.
I will check that and resave it in MM3D.

My vertices are grouped in "body" and "reload".
It's easy to select a group and add it to the bone.
The 2 bones that you see are indeed for that specific animation.

I'm just trying things out, you haven't given me the hands yet :(

reassigning did the trick.
Image
User avatar
Rab,d
Developer
Developer
Posts: 3301
Joined: Tue Dec 21, 2004 5:20 pm
Location: Charlotte, NC USA
Contact:

Re: Trying to remodel...

Post by Rab,d »

I found a few hours to put towards this jobber. today. Worked alot on the barrel...got the alpha channel made for the skin and the script EGL needs, worked on general gun hue and saturation... Almost done...got a few more tweaks of the skin to do...and bam! it's ready for animating. :)
Image
[505]Maximus
Posts: 130
Joined: Wed Sep 24, 2003 9:52 pm
Location: Pennsylvania
Contact:

Re: Trying to remodel...

Post by [505]Maximus »

Looks fantastic
When in doubt use a knife!- Spacemonky
Don't Change, stay the same.
This is me http://www.myspace.com/xxxxdicktatorxxxx
User avatar
InFerNo
Developer
Developer
Posts: 4375
Joined: Mon Aug 25, 2003 11:07 am
Location: dday2
Contact:

Re: Trying to remodel...

Post by InFerNo »

My baby!

I see you've got the holes!
Image
User avatar
GypsyLlama
Site Admin
Site Admin
Posts: 2906
Joined: Wed Aug 20, 2003 6:06 pm
Location: Beautiful British Columbia
Contact:

Re: Trying to remodel...

Post by GypsyLlama »

yes that is ubergasmic
Image
User avatar
InFerNo
Developer
Developer
Posts: 4375
Joined: Mon Aug 25, 2003 11:07 am
Location: dday2
Contact:

Re: Trying to remodel...

Post by InFerNo »

588 tris lamppost.
I've put some unnecessary tris in there though :D

Image

like here:
Image

I rounded it up to exactly 600 tris :)
Image
Image
User avatar
InFerNo
Developer
Developer
Posts: 4375
Joined: Mon Aug 25, 2003 11:07 am
Location: dday2
Contact:

Re: Trying to remodel...

Post by InFerNo »

A set of candles (I'll tweak this one)

Image
Image
User avatar
Rab,d
Developer
Developer
Posts: 3301
Joined: Tue Dec 21, 2004 5:20 pm
Location: Charlotte, NC USA
Contact:

Re: Trying to remodel...

Post by Rab,d »

Nice. all good stuff.
User avatar
GypsyLlama
Site Admin
Site Admin
Posts: 2906
Joined: Wed Aug 20, 2003 6:06 pm
Location: Beautiful British Columbia
Contact:

Re: Trying to remodel...

Post by GypsyLlama »

:D

Excellent.
Image
Daniel
Posts: 37
Joined: Sat Jan 24, 2009 2:54 pm

Re: Trying to remodel...

Post by Daniel »

I want to make games and stuff and model/programming (making games in general). What Should i get to go about getting the model programs? (I have a small budget and a 1gb Ram comp with 35gb left on hard drive) Hope someone can help me out.....
EDIT:just look through entire topic AMAZING JOB GUYS!
Also i know the guns are important but it just look really bad when you got a great gun and not so good of an "environment".
Last edited by Daniel on Wed Jan 28, 2009 8:33 pm, edited 1 time in total.
User avatar
Rab,d
Developer
Developer
Posts: 3301
Joined: Tue Dec 21, 2004 5:20 pm
Location: Charlotte, NC USA
Contact:

Re: Trying to remodel...

Post by Rab,d »

Daniel wrote:I want to make games and stuff and model/programming (making games in general). What Should i get to go about getting the model programes? (I have a small buget and a 1gb Ram comp with 35gb left on harddrive) Hope someone can help me out.....
I'd start with this free modeling program. Download and install the latest version 1.3.7
http://misfitcode.com/misfitmodel3d/
Daniel
Posts: 37
Joined: Sat Jan 24, 2009 2:54 pm

Re: Trying to remodel...

Post by Daniel »

Thanks I will get used to it then see if i can help you guys out in anyway.
User avatar
InFerNo
Developer
Developer
Posts: 4375
Joined: Mon Aug 25, 2003 11:07 am
Location: dday2
Contact:

Re: Trying to remodel...

Post by InFerNo »

Any question can be posted here, I'll be happy to help you out!
Image
Daniel
Posts: 37
Joined: Sat Jan 24, 2009 2:54 pm

Re: Trying to remodel...

Post by Daniel »

Just out of curiosity, anyone here play Enemy Territory? I'm sure you could probably get models from it and re skin them and stuff.
Daniel
Posts: 37
Joined: Sat Jan 24, 2009 2:54 pm

Re: Trying to remodel...

Post by Daniel »

Ok i downloaded it but i havent instaled it yet.
What conpoments should i include with it?
Thanks
~Daniel
User avatar
InFerNo
Developer
Developer
Posts: 4375
Joined: Mon Aug 25, 2003 11:07 am
Location: dday2
Contact:

Re: Trying to remodel...

Post by InFerNo »

I usually install all of them. :p

The ET engine is free, but i don't think the content is (skins, models and maps).

Once you have MM3D you can try this tutorial.
It's meant for MS3D but it will pretty much be the same:

http://school.ddaynormandy.com/index.php?page=ms3dtut2

You can always try MS3D for 30 days free. If needed, I can help you on your way after that (legally)
http://chumbalum.swissquake.ch/index.html
Image
Daniel
Posts: 37
Joined: Sat Jan 24, 2009 2:54 pm

Re: Trying to remodel...

Post by Daniel »

I will install then repost later. Also what needs to be done in the terms of modeling?
User avatar
Rab,d
Developer
Developer
Posts: 3301
Joined: Tue Dec 21, 2004 5:20 pm
Location: Charlotte, NC USA
Contact:

Re: Trying to remodel...

Post by Rab,d »

Daniel wrote:I will install then repost later. Also what needs to be done in the terms of modeling?
I would suggest starting small. And that fits what we need. :)
Like infy's models, in the above post, with the lamp and stuff...we need static models.
Try making some sandbags or crates that have some definition like each piece of wood..or any other ww2 related thing. Maybe a empty shell or bomb. Use you imagination. If it's good stuff...it will be included in our dday+ project.
Daniel
Posts: 37
Joined: Sat Jan 24, 2009 2:54 pm

Re: Trying to remodel...

Post by Daniel »

Ok sounds good although the first thing i want to try out after practicing is not related to this game but i want to make a P-90
Daniel
Posts: 37
Joined: Sat Jan 24, 2009 2:54 pm

Re: Trying to remodel...

Post by Daniel »

Ok that tutorial is so confusing......... compared to the program i got... ill try my best and ill show you my results of teh knife (un-skined)

EDIT:Mabey try making a youtube with like step by step thing.
EDIT2: last one i promiss! lol can i use google sketch up models or what do i have to do to them to make it work better cause im way better with sketch up.
User avatar
Rab,d
Developer
Developer
Posts: 3301
Joined: Tue Dec 21, 2004 5:20 pm
Location: Charlotte, NC USA
Contact:

Re: Trying to remodel...

Post by Rab,d »

Daniel wrote:Ok that tutorial is so confusing......... compared to the program i got... ill try my best and ill show you my results of teh knife (un-skined)

EDIT:Mabey try making a youtube with like step by step thing.
EDIT2: last one i promiss! lol can i use google sketch up models or what do i have to do to them to make it work better cause im way better with sketch up.
Yes. you can use Sketchup to produce the model. If you do not have the Pro version...if you have the free version...it is a bit tricky to export the model to a format that can be edited for dday. I have found a .obj and .xml export plug-in for Sketchup. I have not been successful exporting skins, though. So..you can build the model in Sketchup then export it as .obj then skin it with Lithunwrap. Then load it in MS3D or Milkshape to export as an .md2 or .md3.
Good luck!
Post Reply